úterý 20. března 2012


Vajíčka, EU a lidská blbost

Tak nám zdražili vajíčka, po internetu kolují stovky vtipů, lidé nadávají v tramvajích a Velikonoce se nejspíš v rámci škrtů zruší. Celý národ má jasno, za zdražení může parta byrokratů z Bruselu, kterou nikdo nevolil a kteří celý den kují plány, jak ovládnout Evropu a nebo nám alespoň co nejvíce uškodit. Proč by si to taky národ nemyslel, když to prohlašuje i jeho prezident. Přál bych si, aby byl svět takhle jednoduchý a děsím se okamžiku, co budou Češi dělat, až jednou nebudou moci svoji neschopnost, nebo neznalost, hodit na Evropskou unii s hrdinným pokřikem: „my nic, za to můžou oni.“ Kdyby se totiž EU rozpadla, tak nevím, na koho bychom sváděli všechny špatnosti světa. Na židy už to nejde, to už tu bylo a tomu nikdo neuvěří. Ale to jsem trošku odběhl od tématu. Zkusme tedy zapomenout, že víme, že za zdražení může EU, a povědět si jeden příběh.

Představte si, že jste ředitelé obchodního řetězce. Lidé si povídají, že kvůli nařízení EU (o kterém se mimochodem ví od roku 1999!!!!) budou muset chovatelé slepic vyměnit klece pro slepice. Do teď byl jejich minimální rozměr 550 centimetrů čtverečních, nově má mít každá slepice 750 centimetrů čtverečních minimálně (není to tedy zvětšení o 2 cm, jak prezentují některá média). V rámci zjednodušení příběhu nechme stranou, že chovatelé měli na výměnu 12 let a že většinu klecí vyměnili průběžně, ale počítejme s tím, že se již v roce 2004 (rok vstupu do EU) rozhodli promítnou všechny náklady spojené s výměnou až do ceny vajec v roce 2012. Takže já, jako ředitel obchodního řetězce vím, že si lidé šeptají (většinou vlivem zavádějících informací z médií), že nám zdraží vajíčka. Znám povahu Čechů, že jsou schopni věřit, že všechno špatné vane z Bruselu a vím, že je v tom jejich reprezentace ráda utvrdí. A najednou dostanu geniální nápad, co kdybych zdražil vajíčka o něco víc, zvýším si tak marži a lidi si budou myslet, že za to může EU a možná trošku zvýšení DPH. Vedení firmy mě plácá po ramenou, dostanu velké prémie a náš obchodní řetězec má dvakrát vyšší zisk na jednom vajíčku, však taky budou Velikonoce, tak si nahrabeme. To že v sousedním Německu vajíčka zdražily jen o inflaci (pro méně znalé mám informaci, že Německo je také v EU) mě netrápí, protože většina lidí to neví a nebo nechce vědět, protože výmluvy na EU jsou snadnější a kamarádi v hospodě pěkně přitakávají, když nadávám na zmr*y z Bruselu.

Samozřejmě, že nemusím mít pravdu a jde jen o spekulaci. Dokonce nechci ani nikoho obviňovat, že zneužil paniky, jen chci ukázat, že nic není černobílé. Svět by byl krásný, kdyby všechno zlo vycházelo z jednoho belgického města se 145 tisíci obyvateli a zbytek Evropy trpěl v jeho područí. Já se jen prostě bojím, že svět je přeci jen složitější a že nic nebude tak jednoduché, jak nám tvrdí Nova a její bráška Blesk.

děkuji spolubydlovi za korekturu

3 komentáře:

  1. Já bych jen podotknul že obdobná situace stále ničí české čuníky...a jediná možnost jak se tomu bránit, je přestat kupovat cizí maso a chodit jen křezníkům, jinak až nebude, zustaneme v létě na suchu a grilovanýho pašíka si neužijem, neboť na vysočině jsou už jen asi dva výrobci..:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pro mě za mě, ať chovatelé českých čuníků zkrachují, já si klidně koupím vepřové z Německa nebo odjinud ;) a jestli máš na mysli konkrétně celýho pašíka na grilování, tak nevěřím, že by se stalo, že jednoho dne u nás nepůjdou koupit (bude poptávka - vytvoří se i nabídka)

      Vymazat